top of page

Az empatikus beszélgetés

Előszeretettel hangoztatjuk, hogy empatikusak vagyunk, mert pontosan tudjuk, min megy keresztül a másik, hiszen velünk is történt már hasonló eset. Biztos, hogy ebből áll az empátia?!


Az empátia egy képesség, melynek segítségével tudjuk más szemszögből nézni az eseményeket, belehelyezkedünk a másik ember helyzetébe. És itt van a lényeg, hogy a másik szemszögéből nézzem a helyzetet, ne azt hangoztassam, hogy „igen, igen, velem is ez történt”, mert az az én szemszögem, nem a másiké. Egy beszélgetés során, ha elkezdünk mesélni a velünk megtörtént hasonló eseményekről, akkor abban a pillanatban a fókusz átkerül ránk, a mi megélésünkre, a mi nézőpontunkra és a beszélgető partnerünk semmivel sem lesz előrébb.

Ahhoz, hogy empatikusak lehessünk egy beszélgetésben, figyelnünk kell arra, amit a másik elmond nekünk. Lehetőleg értőn figyeljünk és legyünk jelen.


Hogyan figyeljünk?!

Legyünk nyitottak arra, amit megosztanak velünk, ne ítélkezzünk és ne alkossunk véleményt: ne kezdjünk bele olyan mondatokba, hogy „a helyedben biztosan nem ezt csináltam volna”. Ne adjunk tanácsot, csak hallgassunk, néha tegyünk fel egy-egy kérdést, ami segítségére lehet a másiknak. Ha feltétlenül buzognak bennünk a szavak és mindenképpen mondani szeretnénk valamit, akkor érzéseket fogalmazzunk meg.Hogyan legyünk jelen?! Tedd el a telefont! Tényleg!

Beszél hozzád valaki, megosztja veled az aktuális problémáját, számít rád. Te meg közben azon agyalsz, hogy pityegett a mobilod és ki írhatott és mit. Amíg ez a másodperc töredékéből álló gondolat átfut az agyadon, addig szépen kicsekkoltál az éppen zajló beszélgetésből és fogalmad sincs arról, mit mondott a másik, aki veled szemben ül. Ha úgy érzed nem tudod eltenni a telefont, akkor csak szimplán kapcsold ki a mobilnetet és máris nem zavar meg senki.

Mire szolgál ez a két dolog: az értő figyelem és a jelenlét?!

A kapcsolat megteremtésére, hogy tudj érzelmileg kapcsolódni a másikhoz, rezonálj rá, a helyzetére, mit élhet át, min mehet keresztül. Tudj mélyen és szeretettel fordulni a beszélgető partnered felé. Sokszor azon túl, hogy azt mondjuk: „sajnálom és köszönöm, hogy megosztottad velem az érzéseid, gondolataid” nem igazán tehetünk semmit, de már ezzel is sokat tettünk, mert ott voltunk, meghallgattuk és őszintén érdeklődtünk a másik problémája iránt.Próbáljátok ki, milyen érzés, amikor tényleg empatikusan beszélgetünk egymással.

Az empátia nem csak beszélgetések alkalmával lehet hasznos, hanem az élet minden területén. Mire gondolok?! Részt kell venned egy eseményen vagy egy megbeszélésen és rengeteg minden van, ami elsőre nem tetszik: a programok, a szervezés. Mielőtt ennek hangot adnál, vegyél egy mély levegőt, gondolatban lépj vissza kettőt és ne magadból indul ki! Ezt a helyzetet is néz a másik szemszögéből. Ne felejtsd el, azért, mert nem te szervezted az nem lesz rosszabb, csak más.

 

Ez a képesség nem mindig jön zsigerből, de fejleszthető, igaz idő és energia, de megéri.  

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page