top of page

Gaslighting, avagy a gázláng- effektus

Az elmúlt néhány hétben több könyvet is olvastam. Valamilyen formában mindegyikben megjelent ugyanarra a jelenségre való utalás. A harmadik kötet után már „jelnek” vettem és úgy döntöttem nem megyek el mellette szó nélkül. Ez a jelenség: a gaslighting, avagy gázláng-effektus.


Na, nem a klasszikus tűzhely négy rózsájának egyikéből felvillanó fény és melegség forrására kell gondolni. Igaz, maga a jelenség még az elektromosság előtt időkből, a gázlámpából felvillanó lángról kapta a nevét.


A gázláng-effektus eredete 1938-ra tehető és egy színdarab egyik jelenetéhez köthető. A darabot később (1944-ben) megfilmesítették és a filmes adaptáció után vált igazán elterjedté a kifejezés.  A mozifilmben - melynek női főszereplőjét Ingrid Bergman testesítette meg – a nő a lakásukban többször hangokat hall és látja a világításként funkcionáló gázlámpák fényét elhalványulni. Mindezek a jelenségek a férje cselekedeteinek következményei, aki látszólag együttérző, de próbálja elhitetni a nővel, hogy minden, amit lát vagy érzékel csupán a képzelete szüleménye. A férfi a filmben érzelmileg manipulálja a nőt, az ehhez hasonló kapcsolati visszaéléseket illetik ma a gázláng kifejezéssel.



Hogyan néz ki a gyakorlatban? Amikor valaki próbálja elhitetni a másikkal, újra és újra, hogy bizonyos dolgok nem történtek meg, azok csak a képzeletében léteznek. Pl.:  veled már viccelni sem lehet, nincs semmi humorérzéked?! És ez a mondat több hasonló szituációban elhangzik újra és újra.


Ebben a következetességben rejlik a hitelessége: ha valaki többször hallja ugyanazt, hajlamos elkezdeni magában kételkedni. Felteszi magának a kérdést: mi van, ha tényleg viccel és én reagálom túl?! Ez a jelenség azért veszélyes, mert ennek az akár még csipkelődésnek is nevezhető dinamizmusnak a hátterében ott a valódi probléma: a bántalmazás.


A bántalmazó vagy manipulátor következetesen és kitartóan üzeni a „gázlángot” elszenvedő fél (a bántalmazott) felé, hogy bármi baj van, az az ő hibája, ő emlékszik rosszul, mindent ő reagál túl.

Ha következetesen és sokszor hallod azt, hogy minden a te hibád, akkor ne magadban kezdjél el kételkedni, hanem merüljön fel benned, hogy itt valami nagyon nincsen rendben, mert rengeteg ember él még a földön és nem lehet minden a világon csak a te hibád. 


Ha valaki ilyen gázláng-szerűen működő dinamizmust tapasztal a kapcsolatában, legyen az magánéleti vagy munkahelyi, merüljön fel benne a gyanú, hogy érzelmi bántalmazás áldozata és kérjen segítséget.

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page