top of page

Gerinctréning, mint mindfulness és alakformálás

Mostanában egyre többet hallom a mindfulness kifejezést. A tudatos jelenlétet takarja, ott vagyunk abban a pillanatban, amit csinálunk, megéljük, nem csak testben, hanem lélekben is, teljes valónkkal. Ezen néha elszoktam gondolkodni, hogy pontosan mit is jelent ez: ott vagyunk egy adott helyzetben, nem csekkolunk ki. Aztán délután jött a már szokásossá vált gerinctréning edzésem, ami egy tökéletes példa arra, hogy pontosan mit jelent tudatosan jelen lenni.


Tavaly karácsonykor a figyelmem a gerinctréning felé irányult. Akkor még kényszerűségből, azóta már heti rendszereséggel és szeretettel űzőm ezt a mozgásformát.


Az ünnepek előtt becsípődött a derekam, nehezemre esett lehajolni, ülni és feküdni, utóbbi kifejezetten fájt. A legjobbkor történt, minden zárva, sehova nem tudtam elmenni. Eszembe jutott, hogy valahol olvastam arról, ilyenkor a mozgás sokat segíthet. Van nekem egy szuper videótáram (Mezei Eszter fitness https://www.mezeieszter.hu/), ahol mindenféle edzésekből lehet válogatni. Este már végig is csináltam egy gerinctréning órát és tényleg jobban lettem.

Az első néhány mozdulat nem volt kellemes, közben mondogattam magamban a piloxing jelmondatát: kecses, szexi és kőkemény, így átlendültem a fájdalmon. Ahogy egyre jobban nyúltak az izmaim, úgy váltak egyre könnyebbé és fájdalomentesebbé a mozdulatok.


Nem hagytam abba, még napokig tornáztam a videókra, a kitartásom eredményesnek bizonyult, néhány nap után elmúlt a derékproblémám.

Elkezdtem gondolkodni azon, hogy mi vezetett el a derékfájás kialakulásához. Nem volt nehéz kitalálni, hogy a sokszor több napig tartó rendellenes testhelyzetben történő ücsörgés. Az élmény eléggé maradandó volt, ezért a rendszeres torna mellett döntöttem.


Hogyan kapcsolódik ez a mindfulnesshez és az alakformáláshoz?! Mindjárt leírom, az új kedvenc gerinctréning videómban lévő két gyakorlat bemutatásával.


Az egyik feladatot térdelőtámaszban kezdjük, csukló a váll alatt, a központot tartjuk. Ez is egy nagy kedvencem, magunkra képzeljük a szűk gatyát, behúzzuk a hasunkat és derekunkat, egyiket sem engedjük bele a mozdulatba, ezek a testrészeink nem lógnak. Szóval tartjuk a központot, elképzeljük, hogy valamilyen tárgy van a hátunkon, ami nem eshet le, a tekintünk előre néz, fejünk nem lóg. Ebben a testhelyzetben óvatosan kinyújtjuk az egyik lábunkat hátra, lassan, amíg egyenes nem lesz, majd visszahúzzuk, ezt többször egymás után megcsináljuk, mindkét lábra, természetesen nem egyszerre. És közben koncentrálunk, mindent is tartunk. Majd, ha ezt már jól begyakoroltuk, akkor jön egy kis csavar, a láb nyújtása közben az ellentétes karunkat is kinyújtjuk.

A másik feladatnál, hanyatt fekvésben talpra tesszük a lábunkat. Térdünk nézi a plafont és vállhíd pozícióba felemelkedünk. Úgy nézünk ki, mint egy síugrósánc és ezt a testhelyzetet tartjuk, természetesen itt is összpontosítunk a központunkra. A karunkat felemeljük mellső középtartásba és az egyik lábunkkal lábújhelyre emelkedünk és megemeljük a lábunkat, úgy, hogy a fenekünk nem mozdulhat, nem billenhet ki semelyik irányban sem. Az megvan ugye, hogy egy láb maradt lenn a talajon?! És szépen lassan emelgetjük, ebben a helyzetben hol az egyik lábunkat, hol a másikat.



Ahhoz, hogy ezeket a gyakorlatsorokat pontosan elvégezzük és érezzük a hasznukat, koncentrálni és figyelni kell. Tudatosan jelen kell lenni, nincs elkalandozás máshova, mert abban a pillanatban a tested reagál, oldalra billensz.



Az ilyen típusú mozgásformával nem csak a tudatos jelenlét fejleszthető, de alakformálásra is alkalmas, mert azáltal, hogy koncentráltan figyelsz és tartod a központot, bekapcsolnak a szervezetedben olyan izmok, amikről azt sem tudtad, hogy léteznek pl.: haránthasizom, és a pulzusod közben végig a zsírégető mozgástartományban marad. Továbbá a mozdulatok közben – ha mindent jól csináltál - ömlik rólad a víz és a végére remeg kezed, lábad. Nem feltétlenül kell szétgyilkolni magunkat egy edzésen, lehet más módja is az alakformálásnak.

Fél éve gerinctréningezem aktívan. Azon túl, hogy nem fáj a derekam, lett hasizmom, a combom is feszesebb és fejlődött a tudatos jelenlétre való képességem.

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page